در این مقاله می خواهیم به علت داغ شدن جاروبرقی بپردازیم ، مطمئنا پیش آمده که در حین استفاده از جاروبرقی در مدت طولانی و بی توجهی به پارگی لوله یا کثیفی فیلتر و حتی پر بودن کیسه جاروبرقی در هر نوع جاروبرقی متوجه خاموشی و یا داغ شدن دستگاه شده باشید. اما باید بگوییم که با بی اعتنایی به مواردی که در اینجا ذکر خواهیم کرد ممکن است جاروبرقی باعث خرابی و در نتیجه اعمال هزینه و صرف وقت می باشد.
از جمله مواردی که باعث داغ شدن جاروبرقی می شود:
- پر بودن کیسه جاروبرقی
- کثیف بودن فیلترها
- خرابی یا انسداد لوله خرطومی
- استفاده طولانی مدت
- خرابی ترموستات دستگاه
- نیم سوز بودن موتور جاروبرقی
- عمل نکردن کلید گریز از مرکز
- فشار زیاد روی موتور جاروبرقی
- خرابی برد اصلی جاروبرقی
- خراب بودن فن موتور
به ترتیب تمام موارد فوق را توضیح می دهیم تا به علت داغ شدن جاروبرقی پی ببرید:
1-پربودن کیسه جاروبرقی:
به احتمال زیاد پیش آمده که به دلیل تعویض نکردن کیسه جاروبرقی یا خالی نکردن مخزن سطلی آن که بسته به نوع جاروبرقی ،عدم توجه به این مسئله باعث فشار بیش از حد به موتور جاروبرقی و در نهایت داغ شدن موتور خواهد شد. در جاروبرقی های جدید برند LAVORO در بسته بندی آن یک کیسه مجزا در جعبه وجود دارد ،اشاره کنیم جنس کیسه جاروبرقی پارچه ای می باشد.
2-کثیف بودن فیلتر ها:
نکته بعدی که باید به آن توجه کنید ،کثیفی فیلتر ها می باشد ، کثیفی فیلتر باعث فشار به موتور دستگاه خواهد شد. وقتی فیلتر جاروبرقی دچار گرفتگی و گرد وغبار باشد به جاروبرقی هوا نمیرسد و کم شدن قدرت مکندگی و در آخر باعث داغ شدن موتور دستگاه را در پی خواهد داشت.
3-خرابی یا انسداد لوله خرطومی:
خرابی نیز دقیقا مثل موارد فوق باعث فشار به موتور جاروبرقی خواهد شد ، اگر لوله خرطومی پاره شود و یا انسداد در لوله به وجود آید مثل تیکه بزرگ کاغذ یا موارد این چنین باعث کم شدن مکندگی و در مدت طولانی کار با جاروبرقی دچار آسیب جدی به جاروبرقی خواهد شد.
4- استفاده طولانی مدت :
اگر در مدت طولانیو بدون اینکه جاروبرقی را خاموش کنیم ،موجب داغ شدگی موتور آن خواهد شد و اصولا کارشناسان نظر بر این دارند که در مدت 15 ای 20 دقیقه روشن بودن آن به مدت 3 ای 5 دقیقه به دستگاه استراحت بدهید . این کار برای جلوگیری از خرابی جاروبرقی عمر دستگاه را نیز در سالهای متوالی افزایش می دهد.
5-خراب ترموستات:
ترموستات خراب اجازه روشن شدن فن را صادر نمی کند و در نتیجه موتور دستگاه به دلیل اینکه داغ شده به طور ناگهانی خاموش می شود و اما اگر ترموستات نیم سوز شده باشد دستور روشن شدن فن را ارسال می کند ولی با موتور چون داغ می شود و فشار بسیار زیادی را متحمل می شود در بازه زمانی طولانی آسیب می بیند.
6-نیم سوز بودن موتور جاروبرقی:
نیم سوز بودن موتور دستگاه باعث کم شدن قدرت مکندگی جاروبرقی می شود، عمر موتور دستگاه را کاهش می دهد .
7-عمل نکردن کلید گریز از مرکز:
ابتدا برای استارت زدن جاروبرقی به وسیله کلید گریز از مرکز وارد مدار سیم پیچ می شود و زمانیکه شما کلید خاموش شدن را فشار می دهید،کلید وظیفه خارج کردن جریان از مدار اصلی سیم پیچ را بر عهده خواهد داشت.
8-فشار زیاد روی موتور جاروبرقی:
اگر به هر دلیلی فشار بیش از حد به توان موتور جاروبرقی وارد شود باعث خرابی و سوختن موتور خواهد شد ، استفاده بی رویه ،کثیف بودن فیلتر ها، خرابی خرطومی از جمله مواردی است که باعث فشار زیاد روی موتور می شود.